Nincs Igazság /5.rész/

Nincs Igazság!

Munkánk során ügyfeleink nagy része az eredménytelenül zárult bírósági végrehajtás után érkezik hozzánk és sokan csalódottságuk miatt hosszasan szokták szidni a végrehajtókat.

Ilyen esetekben sokszor pár perces beszélgetés után kénytelenek vagyunk szembesíteni az ügyfeleinket azzal, hogy a végrehajtás eredménytelensége nem a végrehajtó hibájára, hanem éppen az ő tájékozatlanságára lehet visszavezetni.

Általában a végrehajtó az adós nevén lévő ingó, ingatlan vagyont vagy a legális jövedelmét tudja végrehajtás alá vonni.

Ergo, ha nincs semmi vagyona az adósnak, illetve a vagyona már rég más nevére van íratva, vagy a jövedelmét nem legális úton kapja készhez, akkor a végrehajtó a legnagyobb jóindulattal sem tud segíteni.

Ezért is szoktuk azt javasolni, hogy mielőtt valaki végrehajtást indít, előtte térképezze fel az adósa vagyoni helyzetét. Érdemes a földhivatalba az ingatlan nyilvántartásba az adós ingatlan bejegyzését – díjmentesen – megnézni. Már ekkor kiderülhet, hogy kinek a nevére van bejegyezve és milyen teher van az ingatlanon.

jogszabaly

Az ügyfelek másik tévedése abban áll, hogy a végrehajtót nyomozónak képzelik. A meglepetés akkor éri őket, amikor a végrehajtó tőlük kéri az adós munkahelyét vagy más adatát, ami hiánya miatt már zárja is le az eljárást.

Nyilván jogos a kérdés, hogy egy hatósági eljárásban miért nem a végrehajtó néz utána, hogy a TB befizetés melyik cégtől érkezik, vagy a lakcím nyilvántartó alapján mi az új cím.

Szerintem sok mindent elárul a végrehajtók leterheltsége. A napokban kérdeztem meg egy végrehajtót, hogy milyen ügyszámmal dolgozik. A válasz döbbenetes volt. 8500.ügy!

Hiába van három segítője, elgondolható, hogy egy ügyre mennyi idő jut, ráadásul vannak olyan csip-csup ügyek, amiben 10-15 levélváltást és helyszíni kiszállást kell elvégezni.

Nem felejtem el azt az aranyos esetet, amikor egy hölgyügyfelünk kérdésemre, hogy miért nem fordult eddig végrehajtóhoz, csak az volt a válasza, hogy ilyen kis üggyel / pár száz ezer forintról volt szó/ a végrehajtók nem foglalkoznak.

Amikor próbáltam meggyőzni a tévedéséről, mosolyogva csak annyit mondott, rendes magától, hogy védi a végrehajtókat, de higgye el, hogy a munkájukról többet tudok, mivel édesapám is végrehajtó volt és láttam, hogy mi a különbség a kisügy és a nagyügy között.

Még egy rossz hír a végére.

Végrehajtóhoz csak jogerős ítélettel vagy fizetési maghagyással lehet fordulni. Sok esetben ennek beszerzése több hónap vagy év, mely idő alatt az adós minden vagyonát le tud íratni a nevéről. Ilyen esetben még több kiadással kell szembesülnünk. /perköltség, ügyvédi díj, végrehajtási költség./

A folytatásban feltárjuk, hogy a kisiklott hatósági eljárások miatt elkeseredett ügyfél, miért nem nyerhet az illegális lehetőségekkel, melyek elsőre még jól is hangozhatnak.

 

ELÉRHETŐSÉGEK

Cégvezetés/titkárság

  • Cím:4026 Debrecen
  •  Kálvin tér 14 II/13.
  • Telefon és fax: +36 (52) 230 300
  • Mobil: 06-30-4866-538
  • E-mail:costella@costella.hu

TÉRKÉP